Logo_Max_Fysiotherapie

Oefentherapie

ALLES WAT JE MOET WETEN

Wat is oefentherapie?

Een behandeling bij MAX Fysiotherapie bestaat altijd uit een aantal stappen: anamnese, onderzoek, behandeling en belasting. De laatste stap hierbij is dus training. Pas nadat gewrichten weer soepel bewegen en spier geen pijn meer doen is het belangrijk om te gaan bewegen. Beweging of training na een behandeling heeft een aantal redenen:

Lokale doorbloeding

De behandeling op de behandeltafel heeft een aantal functies. Een van die functies is het stimuleren van de doorbloeding op de plek van het probleem. Dit wordt op dat moment gedaan door de therapeut. Een spier wordt dan belast vanaf de buitenkant. Wanneer we bepaalde oefeningen toepassen speelt ditzelfde mechanisme een rol. Alleen nu komt de belasting van binnenuit door de patiënt zelf. Door de spier te trainen komt er lokaal meer doorbloeding en zullen de klachten sneller herstellen en weg blijven.

Beweegpatroon aanleren

Het makkelijkste voorbeeld hierbij is de zin: til vanuit je benen, niet vanuit je rug! Maar soms weet je simpelweg niet hoe dit moet en hierdoor blijft je rug maar pijn doen. De therapeut zal je begeleiden met oefeningen die er voor zorgen dat je gaat voelen welke spieren je op welk moment moet aanspannen. Zo leer je de juiste beweeg patronen en zal je jouw klachtengebied niet meer overbelasten.

WAAROM OEFENTHERAPIE?

STERKER WORDEN

Het komt vaak voor dat als je al een tijdje rondloopt met pijn. Er in de regio van jouw blessure krachtvermindering ontstaat. Je kent misschien wel het gevoel dat tijdens het sporten één arm het heel zwaar heeft met de training terwijl je aan de andere kant nog niet echt voelt dat je iets aan het doen bent. Dat is krachtsvermindering! Door in dit geval de armen los van elkaar te trainen zorg je er voor dat ze weer even sterk worden. Daarbij verminder je de kans dat je blessure terugkomt.

ROLLEN & STRETCHEN

Soms is een zone van je lichaam zo stijf dat de therapeut er niet meteen beweging in krijgt dan zal je ook zelf aan de slag moeten! Met behulp van een foamroller of massagebal kun je gemakkelijk zelf spieren losrollen of gewrichten mobiliseren. Tijdens de behandeling zullen we je leren hoe dit moet zodat je thuis zelf aan de slag kunt gaan.