Logo_Max_Fysiotherapie

Knieblessure

Alles wat je moet weten

Een knieblessure kan op verschillende manieren ontstaan. Een verdraaiing, onverwachte beweging of overbelasting zijn voorbeelden van mogelijk oorzaken. Vaak ontstaan deze blessures tijdens het sporten. Hierbij kan je knieband scheuren, het kapsel of kraakbeen schade oplopen, je knieschijf kan uit de kom schieten, je loopt een botbreuk op of er ontstaan problemen met de meniscus. Het is altijd verstandig om bij dergelijke pijnklachten aan de knie de hulp van een fysiotherapeut in te schakelen.  

Wat zijn de klachten en symptomen van een knieblessure?

De oorzaken van het ontstaan van kniepijn zijn uiteenlopend en verschillen per persoon. Als je last hebt van een of meerdere van onderstaande klachten dan is een bezoekje brengen aan een arts of fysiotherapeut als MAX Fysiotherapie aan te raden. Samen gaan we op zoek naar de oorzaak van de pijn en stellen we een persoonlijk herstelplan op maat op.

  • Pijn in de knie en/of bij het bewegen van de knie
  • Belemmering bij het strekken en buigen van de knie
  • Zwelling van het kniegewricht, veroorzaakt door een bloeding of vochtophoping
  • Warm worden van het kniegewricht
  • Het gevoel dat de knie ‘op slot zit’
  • Krachtverlies (‘doorzak gevoel’)
  • Verschil in omvang bovenbenen

Waar onze therapeuten jou bij kunnen helpen

Tijdens een behandeling zal de therapeut eerst in kaart brengen waar het probleem zit. We pakken het probleem bij de oorzaak aan om jou zo goed mogelijk te kunnen behandelen. Bij knieklachten onderzoeken we nooit alleen de knie zelf. Ook de bewegelijkheid van de bovenbenen, scheenbenen, kuiten, kniebanden, meniscus en spieren brengen we in kaart. Zo kunnen we duidelijk achterhalen waar de pijn of stijfheid vandaan komt.

Acute kniepijn

Dit kan acute pijn zijn of chronische pijn. Met acute kniepijn bedoelen we pijn die ontstaat door verdraaien, verstappen of vallen. Een acute knieblessure is de meest voorkomende sportblessure.

Chronische knieblessure

Als je gedurende langere tijd voortdurend pijn hebt in je knie, of als je steeds opnieuw knieklachten krijgt, is er mogelijk sprake van een chronische knieblessure. Dit kan het gevolg zijn van langdurige overbelasting.

Knie oefeningen om de pijn te minderen of te verhelpen

Pas als de oorzaak definitief vastgesteld is, gaan we aan de slag op de behandeltafel. We starten pas met trainen en het uitvoeren van oefeningen, als de pijn is afgenomen, en niet eerder. Functioneert je lichaam nog niet naar behoren of is de kniepijn nog niet helemaal weg? Dan kunnen oefeningen juist averechts werken. Dat willen we voorkomen. Als je knie sterk genoeg is, bouw je langzaam op met spierversterkende oefeningen. Lunges, squats, opstappen en kikkersprongen maken zijn hier voorbeelden van. Trainen doe je onder begeleiding van onze fysiotherapeut. Ook krijg je huiswerkoefeningen mee. Zo kan je ook buiten de behandeltafel actief aan de slag met je herstel.

We willen benadrukken dat niet alle ziektes of aandoeningen zijn te genezen, maar de klachten zijn wel te behandelen. Zo is slijtage aan het kraakbeen niet te verhelpen door fysiotherapie, maar we leren je manieren aan om je lichaam op zo’n manier te gebruiken dat je minder pijn ervaart.

Maak een afspraak!

Heb je al enige tijd last van kniepijn? Wacht dan niet langer en laat je behandelen door een van onze fysiotherapeuten. Maak eenvoudig een afspraak door ons via Whatsapp een berichtje te sturen. We reageren binnen 12 uur en je kunt vaak al binnen twee weken terecht!

Veelgestelde vragen

Hoe voelt een overbelaste knie?

Doordat een overbelaste knie op verschillende manieren kan ontstaan, zijn er ook meerdere vormen van overbelastingen aan de knie. Je herkent een overbelaste knie aan:
· Pijn aan de zij-, binnen- of bovenkant van de knie
· Irritatie aan de knie (tijdens inspanning)
· Roodheid
· Gezwollen
· De knie voelt warm aan

Wat is een acute knieblessure?

Ongeveer een op de tien sportblessures is een acute knieblessure. Daarmee is het de sportblessure die het meeste voorkomt. Veel van deze knieklachten worden behandeld door een huisarts, specialist in het ziekenhuis of fysiotherapeut. Sommigen hebben zelfs helemaal geen behandeling nodig. Een acute knieblessure ontstaat door verdraaien, verstappen of vallen. De pijn is meteen aanwezig en soms wordt de knie dik. Als je er op tijd bij bent, zijn de meeste acute knieblessures goed te behandelen. Wacht daarom niet te lang met het inschakelen van professionele hulp.

Hoe kom je van kniepijn af?

Heb je last van je knie en is deze opgezwollen? Je kunt tijdelijk je knie koelen en op een verhoging leggen om de zwelling te minderen. Blijf wel voldoende bewegen, zonder de meest pijnlijke positie op te zoeken. Let hierbij op dat de klachten niet toenemen tijdens het bewegen. Daarnaast kun je verschillende spierversterkende oefeningen doen. Doe dit altijd in goed overleg met een specialist zoals een arts of therapeut. Hiermee voorkom je dat je je knie te veel belast.